Suçluluk birçok ebeveynin içine düştüğü bir tuzak. Yeterince iyi bir ebeveyn olup olmadığımızdan endişe duyuyoruz. Bu kendinden şüphe duyma hisleri, yalnızca sosyal medyada gördüğümüz mükemmel ailelerin fotoğrafları ile yoğunlaşıyor. Aslında, annelerin yüzde 73’ü hayatlarının kontrol altında olduğu izlenimini vermeye çalıştıklarını söylüyorlar.
Çalışan bir anne olarak, suçluluk ve yetersizlik duygularını çok iyi biliyorum. 15 yıllık kariyerimde erken çocukluk gelişimi ve ebeveynlik uzmanı olarak birçok ebeveynin de onlarla mücadele ettiğini gördüm. Anneler ve babalar kariyerleri nedeniyle çocuklarıyla yeterince zaman harcamadıkları için suçlu hissedebilirler veya ev hayatları çok zorlu olduğu için kariyerlerinde geride kaldıklarını düşünürler!
Ebeveynlerin kendilerini suçlu hissetmesi:
Ebeveyn suçluluğunu bir çok anne baba hissediyor ve araştırmalar bunu kanıtlıyor.
18 yaşın altında çocukları olan ebeveynlerin yüzde 56’sı iş ve aile hayatlarını dengelemekte zorlandıklarını söylüyorlar.
Çoğu ebeveyn çocuklarını ilf defa anaokuluna gönderirken suçlu hissediyor.
Çalışan annelerin %85’i aileleriyle daha fazla zaman geçirmek istediklerini söylüyorlar.
Tüm annelerin % 76’sı çok meşgul olduklarını söylüyorlar ve çoğu zaman bir günde yapmaları gereken her şeyi tamamlayamıyorlar.
Çoğunlukla suçlu duygularla mücadele ettiğimizden düşüncelerimizi yeniden yönlendirmek suçu hissini yenmenin en önemli adımıdır. Yanlış yaptığınız şeylere odaklanmak yerine doğru yaptığınız şeylere odaklanmak bunun başlangıcıdır. Çocuklarınızı nazik, saygılı ve mutlu insanlar olarak yetiştirmek gibi.
Kendimizi nasıl daha az suçlu hissedebiliriz?
Ebeveynlere koçluk yaptığım zamanlarda, hissetikleri suçluluk duygularını kendileri ile ilgili olumlu düşünceler ve gerçekçi beklentiler aşabileceklerini söylerdim. Bu suçluluk tuzağından kaçmak için bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
İlk önce mükemmel olmak için çalışmayı bırakın. Mükemmel bir ebeveyn veya mükemmel bir insan diye bir şey yoktur. Uzun vadede bu ulaşılamaz hedef mutlaka hayal kırıklığına yol açacaktır.
Biraz ara verin ve sadece elinizden gelenin en iyisini yapın. Eğer kronik olarak yorgun ve bitkin hissediyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Ama ilk önce mükemmel olmayı denemeyi bırakıp dünyanın en güzel duygusunun keyfini çıkarmaya başlayın.
Her şeyi yapamayacağınızı kabul edin. Pew Araştırma Merkezine göre, annelerin yaklaşık yüzde 40’ı her zaman bir şeyi eksik yaptığını hissediyor. Annelerin herkese her şey olması gerektiğine dair inancı ne zaman benimsediklerinden emin değilim (birçok baba da bu şekilde hissetmektedir!). Fakat sadece insan olduğunuzu ve bir günde sadece belirli bir sürenin bulunduğunu fark etmek önemlidir.
Bazı işleri delege edin ve başkalarının size yardım etmesine izin verin. Ebeveynlik ve ev işlerini eşiniz, akrabalarınız ve anaokulunuzla paylaşın. Çocuklarınıza bakmak için başka bir ebeveynden veya bir akrabanızdan yardım isteyebilirsiniz. Bu sayede işten sonra markete gidip sonra akşam yemeğini hazırlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun ihtiyaçlarını anlamaya ve onları desteklemeye çalışın. Çocuğunuzun rahatsızlığının veya isyanının bir ebeveyn olarak başarısız olmanızın sonucu olduğu sonucuna varmak yerine, davranışsal patlamasının nedenini anlamaya çalışın. Aşırı yorgun mu? Uzun süredir yemek yemedi mi? Sarılmaya mı ihtiyacı var? Önce basit çözümü bulmaya çalışın. Davranışları devam ederse, anaokulunuzdaki psikologdan destek alabilir veya oyun terapisi ve ebeveynlik desteği sağlayabilen lisanslı bir çocuk terapistinin desteğini alabilirsiniz.
Kendinize kaliteli zaman ayırmanız çok önemlidir. Kendinizle ile ilgilenemiyorsanız zaten çocuğunuz ile ilgilenmeniz ve ona en iyi bakımı vermeniz asla mümkün olmayacaktır. Arkadaşlarınızla buluşmaya ve onlarla sosyalleşmeye mutlaka önem verin. Yürüyüş veya yoga gibi fiziksel egzersizler sizi rahatlatan kaçamaklar olabilir. Vücudunuzun sinyallerini dinleyin, mutlaka yeterince uyuyun ve sağlıklı beslenin. Unutmayın ebeveynlik çok uzun süren bir yolculuktur. Bu yolculuk boyunca kendinize gerçekçi hedefler koyarsanız dünyanın en güzel hissi olan ebeveynliği çok daha iyi yaşayabilirsiniz.
www.primroseschools.com

Arkadaşlarınızla paylaşın!