Çocuklar bazı durumlarda kendi yataklarına girmeyi reddederek yanlız yatmak istemeyebilirler. Bu bazı durumlarda kısa süreli olmakla beraber bir alışkanlığa dönüşürse çocuğun psikolojisini kötü etkilemekle beraber aileninde endişelenmesine sebep olabilir.
Genellikle ikinci yıldan sonra ortaya çıkan bu durumda çocuklar problemlerini davranışlarıyla belli ederler. Uykuya dalmakta zorluk, uykudan sık uyanma, ağlama ve sık alt ıslatma bu durumun habercisidir. Çocukta uyku sorununun pek çok nedeni olabiliyor. Bu nedenlerin bir çok fiziksel ve duygusal kaynağı olabiliyor.
Bu durumu en çok tetikleyen sebep ebeveynler ve çocuk arasında yeterli güven ilişkisinin sağlanamamasıdır. Çocuk ebeveynler ile yeterli kaliteli zaman geçirmiyorsa, çocuk güvenli hissetmek için anne/baba ile daha fazla zaman geçirmek ister.
Bundan başka aile içi sorunlar, kardeş kıskançlığı, okul, öğrenme veya uyum sorunu varsa yine çocukların anksiyetesi yükselir ve çocuklar anne/babaya daha yakın olmak isteyebilir.
Özellikle küçük kardeş anne/babanın odasında ve büyük kardeş ayrı odada yatıyorsa, bu tip talepler aratabilir.
Çocuğun Kendi başına uyuması için yapılması gerekenler
Çocuğunuza güven verin
Çocuğunuza sıcak bir banyo yaptırın, onunla daha fazla vakit geçirin, beraber dişlerinizi fırçalayın ve ona masallar okuyun.  Bu tip bir rutin çocukların yatağa gitmeleri konusunda daha güvenli hissetmelerine yardımcı olur. Rutinler çocukları psikolojik olarak uykuya hazırlar ve kaygılarını azaltır.  Stres seviyeleri düşen çocuklar daha erken ve kaliteli uyurlar.
Dikkat dağıtıcı objeleri ortadan kaldırın
Uyumaya elverişli bir ortam yaratmak için televizyonları, bilgisayarları ve diğer elektronik cihazları çocuğunuzun odasından çıkarın. “Televizyon seyretmek ya da video oyunları oynamak ve bilgisayar ve televizyon ekranlarından gelen ışıkla ilişkili uyarım, uykuya dalmayı daha da zorlaştırır. “Elbette, gece lambası gibi loş bir ışık, ihtiyacı olan çocuklar için bir sorun yaratmaz
Varlığınızı Azaltın
 Çocuğunuz uykuya dalmadan önce odayı terk edin.  Bu şekilde çocuk uykuya dalmadan anne/babanın varlığına ihtiyaç duymamayı öğrenecektir.  Eğer odada kalırsanız uykuya dalmadan önce onunla çok fazla fiziksel kontak kurmayın.  Çocuğunuz uykuya dalmadan önce her gün biraz daha uzaklaşarak zamanla onun kendi başına uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Zamana Yayın
Birçok ebeveyn, çocuklarını yatağa yatırdıktan sonra, kontrol etmek için biraz sonra geri geleceğini söyler. Sözünüzü tutun, ama art arda daha uzun zaman aralıkları ile bekleyin. İdeal olarak, çocuklar bu aralıklardan birinde uyuya kalır. En sağlıklısı 5 ila 10 dakikalık bir bekleme süresiyle başlamak olacaktır. 5 dakikadan daha kısa sürede geri dönerseniz, muhtemelen çocuğunuz uyanık olacaktır. Fakat çok uzun süre beklerseniz, “çocuk endişeli ve heyecanlı olabilir, bu da durumu daha da kötüleştirebilir.
Tutarlı olun
Çocuğunuzun gece yarısı yatağınıza girmesi durumunda, çok fazla etkileşimde bulunmadan hemen odasına geri dönmesi gerektiğini anlatın. Basitçe, “Neden kendi yatağında kalmasını anlatın”. Her seferinde çocuğunuzu yatağına geri dönmesi konusunda kararlı olmanız çok önemlidir. Bunu her seferinde yapmazsanız, çocuğunuzun bu alışkanlığı bırakması her geçen gün zorlaşacaktır.
 
 
 
 

Arkadaşlarınızla paylaşın!