Düşünen ve kendini ifade edebilen çocuklar yetiştirebilmek için çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Akıllı telefonların, tabletlerin veya çizgi filmlerin bu kadar popüler olduğu günümüzde bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak aslında o kadar da zor değil. Sürekli bir çaba, doğru ortamın sağlanması ve rol modeli olarak çocuğunuza hayat boyu sürecek okuma sevgisini aşılayabilirsiniz.
Rol Modeli Olmak
Aileler çocuklarından bu konuda hep şikayetçidir. Çocuklarımı bilgisayardan ve televizyondan uzak tutamıyorum. Kitap okumak yerine hep dışarıda oyun oynamayı tercih ediyor. Ne yaparsak yapalım çocuklar biz büyükleri taklit ederler. Çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak istiyorsanız, ilk önce kendinizin kitap okumaya başlaması lazım. Bir süre sonra çocuğunuzun size okuduğunuz kitaplar ile ilgili sorular sormaya başladığını göreceksiniz. Çocuğunuz er yada geç sizi taklit etmeye başlayacaktır.
Çocuğunuza Erken Yaşta Kitap Okumaya Başlayın
Çocuklar okuma-yazmayı öğrenmeden kitap okuyamasalarda kitap sevgisi çok küçükken kazandırılır. Okul öncesi dönemde çocuklar resimlere bakarak hikayeyi anlamaya çalışırlar. Bu nedenle resimli ve duyusal kitaplar bu yaş grubu için çok faydalıdır. Çocuklar bu dönemde her şeyi somut öğrenir. Ne kadar görsel fazla ise hikaye kitabını anlamaları o kadar kolay olur. Uykudan önce çocuğunuza düzenli kitap okumanız onun kitaplara karşı ilgisini canlandıracaktır
Yaş Gurubuna Uygun Kitap Seçin
Küçük yaştaki çocuklar kolayca tutabileceği, kısa öyküleri ve ilgi çekici resimleri ve duyusal materyalleri içeren kitaplardan hoşlanırlar. Resimlerde gördüklerinin adlarını öğrenmekten veya sizin tekrar etmenizden hoşlanır. Çocuk büyüdükçe soru sorarak, kitapta resimleri bulunan nesne ve varlıklar hakkında sorular sorarlar. Bu durumlarda resimler üzerinde daha ayrıntılı açıklamalar yaparak çocuğunuzun ilgisini canlı tutabilirsiniz.
Kitap ile ilgili Sorular Sorun
Onlara en sevdikleri hikayeler ve karakterler ile ilgili sorular sorun. Kitapların resimlerini onlara gösterin böylece hayalleriyle hikaye arasında bağlantılar kursunlar. Kitabı okurken onlara hikayede neler olabileceği ile ilgili sorular sorabilirsiniz . Bu çocukların hikayenin sonuna kadar odaklanmalarını kolaylaştırır. Onların yorumlarına ve hayallerine ilgi gösterin ve anlama düzeylerini ölçmek için basit sorular sorun.
Onlarla kitap alışverişi yapın
Çoğu şehirde bir çok kitap zinciri var. Hatta içinde cafe olan ve çocuklara özel aktiviteler yapan Tırtıl ve Kidsnook gibi kitapçı zincirleri yaygınlaşmaya başladı. Bu tip yerleri ziyaret ederek çocuğunuzun hem keyifli vakit geçirmesini hemde istediği kitapları seçmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar kendi seçtikleri kitapları okumaya veya dinlemeye çok daha yatkın olurlar.
Evinizde bir kitap köşesi oluşturun
Evinizde hem çocukların rahatça erişebileceği sessiz ve konforlu bir kitap köşesi oluşturabilirsiniz. Bu sayede çocuklar istedikleri zaman kitapları alıp okuyabilirler. Bu kitap köşesine çocuklarınızın ilgilerini çekecek kitaplar ve çocuk dergileri koymanız onların işlerini kolaylaştıracaktır.
Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak sabır isteyen bir süreçtir. Bu alışkanlığı erken yaşta kazanan çocukların özgüvenleri artarken kültürlü bireyler olmalarını sağlar. Okumayı eğlenceli bir aktivite haline getirip okumayı her zaman teşvik edin. Çocuğunuzun ilgisi dağılsa dahi siz okumaya devam ederseniz bir süre sonra yanınıza gelecektir. Sürekli ve devamlı bir çaba ile çocuğunuza kitap okuma sevgisini erken yaşta aşılayabilirsiniz.
MİA Anaokulları