Çok uzun zamandır gitmek istediğiniz yere uygun bir bilet yakaladınız ve hemen fırsatı değerlendirip uçak biletlerinizi aldınız. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız belki de ilk uçak yolculuğu bu. O andan itibaren aklınızı kurcalayan soru: ” Peki ben bu yolculukta bizim minik üye ile ne yapıcam?” , “Çocukla uçak yolculuğunda nasıl başa çıkılır?” İşte bu soruların yanıtı için bizim başımızdan geçenlerden yola çıkarak çok detaylı bir rehber hazırladık.
Eğer birlikte seyahat edeceğiniz çocuğunuz 0-2 yaş aralığında ise size güzel bir haberimiz var. Çocuğunuz için uçak biletine para ödemenize gerek yok 🙂 Fakat bu demek oluyor ki, bebeğiniz için ayrı bir koltuk da olmayacak. Yani tüm yolu sizin kucağınızda geçirecek. Tabi bu durumu önlemenin bir çözümü var. Eğer biletinizi ucuz hava yollarından birinden almadıysanız genelde bebekli yolculara en ön sırayı veriyorlar ve tam önünüzdeki duvara bir bebek yatağı monte ediliyor. Siz de bebeğinizi uyuduğunda güvenle bu alana yerleştirebiliyorsunuz. Bizim Atlas ile ilk yurt dışı uçuşumuzda bu şekilde bir koltuğumuz vardı. Kendisi İspanya’ya kadar mışıl mışıl uyumuştu. Tabi, koltuk seçerken bu koltuğu ayırabilmeniz için mutlaka bebek yolcunun sizin biletiniz ile birlikte işlenmiş olması gerekiyor.
Hava Alanına Giderken
Çocukla uçak yolcuğunda ise bavulunuzun haricinde yanınızda mutlaka bir el çantası olmasında fayda var. Bu çantada olması gerekenleri aşağıda sıraladık ama tabi ki ihtiyaç listesi herkes için değişim gösterir. Siz yine de bu çantayı hazırlarken lütfen gerekli olduğunu düşündüğünüz eşyaların ne kadar kullanılacağını öngörün aksi taktirde asli görevlerinden biri olan hammalık yapmak olan babaya sadece fazla yük olacaktır.
Espriyi bir kenara bırakırsa gelelim el çantasında olması gerekenlere,
Özellikle yurt dışına gidiyorsanız acil bir durumda temini zor olacağından doktorunuzun önerdiği temel ilaçlar
Çocuğunuz 4 yaş veya altındaysa mutlaka iki takım yedek kıyafet alın Kutu sütün tamamını üstüne fışkırtmak gibi durumlar yaşayabilirsiniz.
Küçüğün sevdiği, yanında ayırmadığı birkaç oyuncak
Uçakta uyursa üstünü örtmek için battaniyesi ve küçük bir yastık. Artık ucuz havayolları maalesef yastık bile vermiyor.
Masal kitapları – artık akıllı telefonlarda da kitaplar var ancak ufaklığın görerek öğendiği bir dönem için hem dokunması hem koklamasına etki ettiğinden kitap daha doğru bir tercihtir.
Su matarası
Mama ile besleniyorsa mutlaka mama ve biberon seti
Bebek bezi kullanıyorsa birkaç tane
Anne sütü ile besleniyorsa tercihen emzirme önlüğü
Havaalanında
iletimizi aldık, çantamızı hazırladık ve geldik hava alanına. Aslında hava alanları çocukların her dönemi için ilgi çekici yerlerdir ama yetişkinler için öyle olmayabilir. Alana adımınızı attığınız anda bir giriş kapısı kuyruğu az da olsa sizi önce gerginleştirir. Bu noktada küçük çocukluysanız hele ki bir de pusetiniz varsa size görevliler her geçişte öncelik tanıyor. Bu yüzden geçiş önceliğinizi lütfen kullanmayı hatırlayın. 🙂
Genelde AVM’lerde çocuklarımızı manyetik kontrol kapıların dışından geçiririz. Aynı davranışı havaalanında göstermeyin çünkü böyle bir şansınız yok. Endişelenecek bir durum da yok, çünkü o kapıların çocuklara bir zararı bulunmuyor. Yaklaşmamaları gereken tek yer ise bavulların içinden geçtiği X-ray cihazları.
Çocuğumuzun eşyalarının bulunduğu çanta da manyetik güvenlik noktalarından geçerken içinizde hep şu şüphe vardır. Acaba cihazın çocuğun mamalarına veya eşyalarına bir etkisi var mı? Merak etmeyin manyetik dalgalar ile çalışan bu dedektörün yaydığı alan televizyon cep telefonları ve diğer kullandığımız çocuğumuzun yanında sıkça gördüğümüz cihazların etkileri kadar zarar vermiyor, hatta yok denebilir.
Burada önemli bir uyarı da pusetiniz ile ilgili olacak. Sizden bebeğinizi / çocuğunuzu kucağınıza alıp puseti kapatarak x-ray cihazından geçirmeniz istenecektir. Hazırlıklı olmanızda fayda var. Eğer ailecek seyahat ediyorsanız bu görev babamıza düşecektir, yalnız seyahat edenler de görevliden yardım alabilir. Puset kontrolü de yine yurt dışında uç noktalara varabiliyor, denk gelirseniz şaşırmayın.
İlk güvenlik kapısını aştınız, bagajlarınızı uçağa teslim ettiniz, eğer yurt dışına gidiyorsanız yurt dışı çıkış harç pulunuzu aldınız. Sıra geldi ikinci güvenlik kapısından geçmeye. İşte o kapıdan sonra geri dönmek için çok düşüneceğiniz bir geçiş olacak. Hele bir de pasaport çıkışı varsa uzun kuyruklar gözünüzü korkutmasın. O kuyruğa alternatif olarak Hızlı geçiş özelliğinden faydalanabilirsiniz. Pek çok operatör bu geçiş için ayrıcalıklar sağlıyor. Maalesef kendi ülkemizde hiç denk gelmedik ama yurt dışında biz uslu uslu sıra beklerken pusetimiz var diye bizi sıradan çıkartıp VIP geçişe yönlendirdikleri de çok oldu. Bu durum da aklınızda bulunsun.
Uçağa binişten önce geçeceğiniz son kapıyla ilgili önemli bir uyarı da içecek konusunda. Yiyecekte bir sorun yok ancak uçağa çocuğunuzun içeceği dışında fazla su almanıza izin vermezler, bu konuda lütfen hava alanı kurallarına uygun stok yapın.
Uçağa Binerken
Sağ salim tüm güvenlikleri aştınız ve uçağınızın kalkışını beklemeye koyuldunuz. Geçmiş olsun işin büyük kısmını atlattınız 🙂 Uçağınıza hangi kapıdan bineceğinizi panodan görmeniz için rahat bir yere oturun. Kapı numarasının değişme ihtimaline karşı yine de gözünüzün PNR numaranızın karşılığı olan kapı numarasında olmasında fayda var.
Uçağa biniş sırasında küçük çocuklu olduğunuz için size geçiş üstünlüğü tanınma ihtimali yüksek. Bunun için pusetinizi tabiri caizse yer hostesinin gözüne sokun 🙂 sakın çekimser yaklaşmayın.
Pusetinizi de uçağın kapısına kadar getirebilirsiniz. Uçağa biniş esnasında görevliye teslim etmeniz yeterli. Görevli sizin için paketleyip güvenli bir bagaj alanına bırakacaktır. Uçaktan indikten sonra da ya bagajlarınız ile birlikte dönen banttan, ya da uçaktan iner inmez geri alabilirsiniz. Yalnız, bazı hava alanlarında da puseti aramanız gerekebilir. Hemen panik olmayın kaybolmuyor.
Çocukla Uçak Yolculuğu
Uçaklarda çocukların huzursuzluğuna temel ihtiyaçları dışında en büyük etken, uçağın iniş kalkış ve yükseliş, alçalışlarındaki kabinde oluşan basınç farklılığındandır. Bu kulaklarda basınç değişikliğine yol açaçağından çocukta huzursuzluk yaratır. Eğer size de etki yapıyorsa sakız çiğnemek, ve ağzınızı esneyerek açmak size basıncı dengelemekte yardımcı olacaktır. Bebeklerde ise bu zamanlarda emzirmek veya biberon vermek bu basıncı dengelemektedir. Bebeğiniz uyuyorsa da emme refleks olduğundan emzik verebilirsiniz. Aksi taktirde uykusunda rahatsız olacak ve bu rahatsızlığı ağlayarak size iletecektir. 🙂 Bu konuda yine de uzman doktorunuz ile görüşmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Çocuğunuz iki yaşın üzerindeyse kendisine ait bir koltuğu var demektir. Yine de iniş ve kalkış sırasında koltuğunda uslu uslu oturmayı kabul etmeyebilir. Böyle bir ihtimal söz konusu ise kabin memurundan bebek kemeri isteyin. Böylece çocuğunuzu kendi kucağınıza sabitleyerek zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Tabi bu sırada eğer varsa kabin memurundan bebeğiniz ve sizin için yastık vermesini rica edebilirsiniz. Sonra kalmıyor..
Yemek
Uçuşlarda yemek ilginç bir konu. Süper iştahsız bir çocuğun bile bir anda iştahı açılabiliyor. Hele ki o yemek ekstra ücretliyse 🙂 Bizim ilk birkaç uçuşumuzda yemek ücrete dahildi. Uçakta yemek Atlas’ın çok hoşuna gitti ve her seferinde ne zaman yemek yiyeceğiz diye sorar oldu. Ekstra ücret istenen uçuşlarda da çareyi yanımızda yolluk getirmekte bulduk 🙂
Uçuşunuzun rahat geçmesi için sırt çantanızın diğer yolcuların çantasından dolayı diplere gitmediğinden emin olun ve kolay erişebileceğiniz noktada bulundurun. Sık ihtiyaç duyacağınız sıvı, emzirme önlüğü vb gibi araçları çantanızdan çıkarıp yakın bölgelerinize yerleştirin. Koltuğunuzda yabancı cisim, maddeler vb gibi şeylerin olmadığından emin olun. Çocuk başkasının sakızını ilgi çekici olarak görebilir. Oyuncaklarınızdan en gözde olan 2-3 oyuncak çıkartın. Bunlarla tüm yol nasıl çekilir dimi 🙂 Son olarak da babamızın uyumadığından emin olun, uyursa işiniz zor. Resmen pusuya düşmüş bir savaşçı gibi kalırsınız.
Oyun Zamanı
Çocukla uçak yolculuğunu rahat geçirmek için işte oyunlarımız
Koltuk masasını açıp kapatmak ve bunu ona yaptırmak (bir süre sonra çok sinir bozucu bir hal alabilir.) – 15 dk
Dergilerdeki resimlere bakmak – 15 dk
Dergilerdeki resimleri bulmaya çalışmak. ( bu oyun dergide bir araç, balon veya herhangi bir cismi tek seferde açtığınız sayfada bulmaya çalışma oyunudur.) 20-25 dk olabilir. Keyfine bağlıdır.
Kendi oyuncakları ile oyun oynaması – 15 dk
Babaya vererek oyun oynatma ( baba başının çaresine baksın artık ) – 20 dk
Koltuk üstü düğmeler ile açma kapama oyunu – 30 dk rahat oynar herhalde
Arka koltuktaki yolcuya bulaşma oyunu (bu da riskli olabilir dikkat :))- 15 dk
Dışarıdan evimizi bulma oyunu – 15 dk
Uyuma – 5 dk
Emzirmeler – 10 dk
Toplarsak aslında baya bir yolculuk yapabilecek oyunlar varmış elimizde. Daha da fazla oyun kurgulanabilir ve oynanabilir ancak bunların hepsi her çocuk farklı olduğundan farklı odaklarla oyun zamanları değişecektir. Atlas’ın son dönemde en sevdiği oyun bilgilendirme kartını 50 defa okuyup resimlerin ne anlama geldiğini sormak ve acil durum olmasını beklemek 🙂
Belki de sizin çocuğunuz uçağa biner binmez uyur. Bizim birkaç uçuş deneyimimiz böyle olmuştu muhteşem oluyor. Romanya’ya gittiğimizde de tam uçak inerken uyumaya niyetlenmişti. Romanya maceramızı buradan okuyabilirsiniz.
Dediğimiz gibi bir çok oyun var ve birlikte oyun oynarsanız çocukla uçak yolculuğunu rahat geçirmek için bir engeliniz olmaz. Tabi her zaman oyun size yorgunluk verebilir. Genelde dönüşümlü veya nöbetleşe artık sistemin adına ne belirlerseniz orasını bilemem ama sıralı bir şekilde oyunlar oynarsanız daha rahat geçersiniz.
Son olarak uçuşla ilgili bir uyarımız olacak. Çocuğunuzun bulutlar çok ilgisini çekebilir ve yol boyu camdan dışarıyı izlemek isteyebilir. Bu noktada beyaz körlüğünü hatırlayın ve sürekli bulutları izlememesi için dikkatini yukarıdaki oyunlarla dağıtın.
Bir de malum uçak iniş ve kalkışı esnasında tuvalet kullanılamıyor. Çocuğunuzun tuvaletini bu sıralara denk getirmemeye çalışın sonuç çok tatsız olabiliyor 🙂
Bol eğlenceli uçuşlar dileriz.
Bu yazı Atlas’la Serüven adlı blogdan alınmıştır.
https://www.atlaslaseruven.com/cocukla-ucak-yolcugunu-rahat-gecirmek/

Arkadaşlarınızla paylaşın!