Pandemi olsun veya olmasın, her gün yapılan farkındalık uygulamalarıyla çocuklara yardım etme fikrini seviyoruz ve büyüyen zihinler için bu uygulamaların neden önemli olduğunu açıklayan uzman eğitimcilerimiz var.
FARKINDALIĞIN ÇOCUKLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ OLDUĞUNU ÖĞRENELİM!
Şu aralar, evinizin dışında gerçekleşen her şey ailedeki herkes için baş etmesi zor ve bunaltıcı olabilir. Stres atmanız gerektiğinde, koşuya gidebilir, bir arkadaşınızı arayabilir veya sadece biraz yalnız kalabilirsiniz.
Çocukların da üstlerindeki baskıyı azaltmaları gerekir ancak onlar henüz tam anlamıyla duygularını düzenleme becerisine sahip olmayabilirler. Çocuklar, duygularını fark etmek, adlandırmak veya başa çıkma becerileri konusunda yardım istemek gibi farkındalık pratikleri yapabildiklerinde, beyinlerinin uzun vadeli mental sağlık ve ilişkiler arasında direk olarak bağlantı sağlayan kritik bir bölümünü güçlendirirler.
Dünyaya neyin geleceğini bilemesek de, çocuğunuza özel sakin, rahat, güvenli bir alan oluşturabilir, onlara farkındalık uygulamalarına uygun fiziksel bir çevre sağlanabilir ve baş etme stratejilerini nasıl geliştirecekleri öğretilebilir.
EVDE SAKİN VE RAHAT BİR ALAN YARATIN!
Bazen çocukların kendilerini tekrar iyi ve rahat hissetmeleri için biraz huzur ve sessizlik gerekir. Çocuğunuza duygularını düzenlemeleri için bir alan sunduğunuzda, bağımsız birer düşünür olmaları ve duygularına uyum sağlamaları konusunda onları güçlendirmiş olursunuz.
Bir Alan Yaratın
Evinizde çocuğunuza ayırabileceğiniz sessiz, güvenli bir yer arayın. Büyük olmak zorunda değil ama rahat ve sakin olmalı. Alanı aşağıdaki gibi birkaç sakinleştirici unsurla doldurun:

  • Yastık ve battaniyeler
  • En sevilen pelüş oyuncaklar
  • Sevdiklerinin fotoğrafları: Aile, arkadaş, evcil hayvan…
  • Duygu termometreleri
  • Gürültüyü önleyen kulak tıkacı veya kulaklık
  • Parlayan ışıkları engellemek veya bir an için ‘görünmez olmayı’ seven çocuklara şapka ve gözlük
  • Ev yapımı duyusal malzemeler (örneğin; içi su, yağ, gıda boyası, parlak simler veya küçük oyuncaklarla dolu duyu şişeleri – içi saç jölesi ile dolu açılır kapanabilir şeffaf kilitli poşet)
  • Çocukların konuşmaya hazır olup olmadıklarını yetişkinlerin anlayabilmesi için rahatlatıcı alana giriş izni sağlayan ev yapımı bir Dur/Geç tabelası

 
Artık sakin bir alan oluşturduğunuza göre, çocuğunuz kendisi için en uygun olan ve sizin de onayladığınız sakinleştirici oyuncak veya materyalleri seçebilir. Çocuğunuz ile bu alanın rahatlamak, dinlenmek, duygular hakkında düşünmek için kullanılabileceği konusunda konuşun. Çocuğunuz ile ortak olarak bu alan için atıştırmalık, ekran veya yüksek ses yok gibi bazı kurallar belirleyebilirsiniz.
Çocuğunuz büyürken rahatlatıcı alandaki hangi araç veya stratejilerin en iyi sonucu verdiğini gözlemleyebilir ve sakin alanı amacına uygun olarak yenilemeye ve geliştirmeye devam edebilirsiniz.
UNUTMAYIN:

  • Bu bir mola veya disiplin alanı değildir!
  • Çocukların duygu ve düşüncelerini tanımaları, ifade etmeleri ve kendi kendilerini organize etme becerileri geliştirmeleri için bir “SIFIRLAMA DÜĞMESİ” gibi kullanılmalıdır.

DAHA İYİ HİSSETMEK İÇİN BİRLİKTE RAHATLAYIN!
Çocuğunuzla farkındalık pratiği yapmayı alışkanlık haline getirmek için, her gün sakin bir alanda aktivite yapmak adına belirli bir zaman dilimi seçin. Çocuğunuza, sakin alan zamanında ona katılıp katılamayacağınızı sorun:

  • Kitap okumak
  • Hikaye anlatmak
  • Sakinleştirici müzik dinlemek
  • Yoga yapmak
  • Derin nefes almak

Bir programa uymak çocukların düzenleme becerilerini artırmayı sağlar. Ayrıca, günlük normal rutinler oturttuktan sonra birlikte yapacağınız aile tatilleri veya akraba ziyaretleri gibi etkinlikleri de planlayarak geleceğe bakabilirsiniz.
MİA ANAOKULLARI REHBERLİK SERVİSİ

Arkadaşlarınızla paylaşın!