Fiziksel eğitim programlarına katılan çocukların, yetişkinliklerinde daha aktif ve sağlıklı olduğu bilinmektedir. Mia Anaokulunda her gün, her yaş grubundan çocukların, sağlıklı birer vücuda, kalıcı sağlıklı alışkanlıklara ve yüksek bir özgüvene sahip olmalarına yardımcı olacak fiziksel aktiviteler gerçekleştiriyoruz.
Çeşitli yaş gruplarından çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesi süreci ile ilgili önerilerinden yararlanarak bu süreci zenginleştirebilirsiniz.
Bebekler:
Bebekler bile fiziksel etkinliklerden yararlanabilir ve zevk alabilirler! 6 haftalıktan itibaren, bebekler, reflekslerini geliştirecek ve kaslarını güçlendirecek basit egzersizler yapmalıdırlar.
Bebeğinizin gücünü ve kas koordinasyonunu arttırmak için aşağıdaki egzersizleri deneyebilirsiniz:
Çek ve Aç: Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve işaret parmaklarınızı çocuğunuzun avcunun içine koyun. Bebeğiniz parmaklarınızı kavradığında, kollarını açın ve bebeğinizi kendinize doğru çekin. Ardından yavaşça başladığınız pozisyona geri dönün. Bu hareketi günde 2 ila 4 kere tekrarlayın. Bebeğiniz büyüdükçe kademeli olarak kollarını kafasının üstüne doğru kaldırarak bebeğinizi oturur ve zamanla ayakta bir pozisyona getirmeye başlayabilirsiniz.
Patlayan Baloncuklar: Bebeğinizi bir yastıktan destek alacak şekilde oturttuktan sonra etrafında baloncuklar patlatın. Çocuğunuz büyüdükçe “1-2-3, baloncuk zamanı!” diyerek baloncukları ne zaman oluşturacağınızı anlamalarını sağlayın. Yeterince büyüdükten sonra çocuğunuz bu baloncukları yakalamaya çalışacaktır. Çocuğunuz kendi başına dolaşabilmeye başladığında bu baloncukların peşinden gitmek, çocuğunuzun kendi vücut ağırlığını kontrol etmesini sağlayacak ve yürümeyi öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
Küçük çocuklar:
Oyun zamanı, küçük çocuklar için özellikle önemlidir. Çocuklar, bu oyunlarda gerçekleştirdikleri zıplama, fırlatma ve yuvarlanma gibi eylemler aracılığıyla vücut koordinasyonu oluşturmayı ve denge kurmayı öğrenirler. Mia Anaokulunda, öğretmenlerimiz, çocukların fiziksel etkinliklerde bulunmasını teşvik ederek içinde oldukları ortamı keşfetmelerine, oyuncaklarla istedikleri gibi oynamalarına ve onlara verilen görevleri kendi istedikleri şekilde tamamlamalarına fırsat verirler.
Çocuğunuzun kolayca taşıyabileceği ve isterse fırlatabileceği köpük blok gibi yumuşak oyuncaklar, dengesini bulmaya çalışan çocukların dengelerini ve güçlerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Şu etkinlikleri evde deneyebilirsiniz:
Blokla Denge Kurma: Çocuğunuza köpük bloklar vererek vücudunun farklı yerlerinde bu bloğu dengede tutmaya çalışmalarını isteyin. Çocuğunuza, “Bunu kafanda/dizinde/omzunda dengede tutabiliyor musun?” gibi sorular sorun. Bu etkinlik sadece çocuğunuzun dengesini ve dikkatini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda vücuttaki farklı noktaların isimlerini de öğrenecektir.
Kaldır ve At: Çocuğunuzun önüne birkaç köpük blok koyun ve bulunduğunuz odanın farklı noktalarına kutular veya sepetler yerleştirin. Çocuğunuza bu blokların nasıl yerden kaldırılıp bu kutulara/sepetlere atılacağını gösterin. Bütün blokları sepetlere/kutulara attıktan sonra çocuğunuzla birlikte bu sepetleri/kutuları boşaltın ve etkinliğe baştan başlayın.
Anaokulu ve Okul Öncesi dönemindeki çocuklar:
Mia Anaokulu, bu dönemdeki çocukların müfredatında daha ileri seviye fiziksel etkinliklere yer vererek çocukların koşma, zıplama, yakalama gibi hareketler aracılığıyla güç kazanmalarına ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Öğretmenlerimiz, çocukların bu hareketlerini mükemmelleştirmeleri için onlara yol göstericilik yaparlar. Çocuğunuzla aşağıdaki gibi etkinlikler yapabilirsiniz:
Ayağını Öne Al: Çocuğunuz top atmayı öğrenirken onu gelecekte çeşitli sporlar yapması için hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz topu fırlatırken sağ elini kullanıyorsa, topu atmadan önce sol ayağını bir adım öne almasını öğretin. Eğer topu fırlatırken sol elini kullanıyorsa da topu atmadan önce sağ ayağını bir adım öne almasını öğretin.
Merkezini Bul: Arada sırada çocuğunuzla birlikte onun dengesini bulmasına yardımcı olacak etkinlikler yapın. Örneğin çocuğunuza bir denge kirişi üzerinde yürürken kollarından tutup dengede kalmasını sağlayarak çocuğunuzun dengesini bulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Anaokulu Dönemindeki ve Daha Büyük çocuklar:
Çocuğunuz koşma, zıplama, fırlatma ve yakalama gibi hareketlerde bağımsız olduklarında onunla birlikte okul hayatı boyunca devam ettirebileceği sağlıklı alışkanlıklar edinmesine yardımcı olacak etkinlikler yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz spor yapmaya çok da yatkın değilse evde şu etkinlikleri deneyebilirsiniz:
Ev Yapımı Engelli Koşu Parkuru: Çocuğunuzla birlikte bir engelli koşu parkuru oluşturun. Bu parkuru oluştururken altından geçilebilecek sandalyeler, üstünde yuvarlanılabilecek yastıklar, kartondan bir tünel gibi engeller oluşturabilirsiniz. Yaratıcılığınızı konuşturun!
Rol Yaparak Denge Kurma: Vücudunuzun farklı yerlerine çeşitli objeler yerleştirerek seçeceğiniz bir hayvan gibi hareket etmeye ve bu objeleri dengede tutmaya çalışın. Çocuğunuza “Sırtındaki yastığı dengede tutarken bir kaplan gibi yürüyebilir misin?” gibi sorular sorun.