Çocuklar en çok okuldaki ve evdeki yaşantılarından deneyimledikleri ve aldıkları bilgiler ile öğrenirler. Eğitim bilimci Shaheen ve Starnes, sorumlu çocuk yetiştirmek için bu araştırma destekli stratejileri önermektedir:
SORUMLU DAVRANIŞI MODELLEYİN
Bu, bir hata yaptığınızda özür dilemek veya yanlışlıkla fazladan herhangi bir ürünü markete iade etmek anlamına gelebilir. Shaheen, ”Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun ne tür bir insan olmasını istediğinizi düşünmek önemlidir. Her günün her anında bir şeyler modelliyorsunuz ve çocuklarınız bunları gözlemliyor ”diyor.
TUTARLI KURALLAR UYGULAYIN
Starnes, ”Birkaç belirlenmiş kural ve beklentiye sahip olun ve bunların nasıl sözelleştirildiği ve uygulandığı konusunda tutarlı olun” diyor. Anaokulunda uygulanan sorumluluk ve kuralları pekiştirmek için evde de aynılarını uygulayın. Böylece çocuklar “Öğretmenlerimin sınıfımda yapmamı istedikleri şey ile ailemin evde yapmamı istedikleriyle aynı” düşüncesini oturtarak sorumluluk ve kuralları daha rahat benimsemesini sağlar.
OLUMLU DAVRANIŞA YÖNELTİN
Anaokulunda uygulanan pozitif psikoloji eğitimi yapmadığımız şeylere değil, yaptığımız şeylere odaklanır, bu da çocuklar için daha motive edici ve nettir. Ebeveynler aynı şeyi evdeki kurallarla da yapabilirler: ”Tabak ve bardaklarınızı mutfak masasında bırakmayın“ yerine “Evi temiz tutmaya yardımcı olmak için akşam yemeğinden sonra tabağınızı lavaboya koyun’’ cümlesi ile çocuğunuz olumsuz davranış yerine olumlu davranışa odaklanacaktır.
“SORUMLULUK” TERİMİNİ TANITIN
”Bunu birlikte temizleyelim, çünkü bu bizim sorumluluğumuzda” veya “Sorumluluğunu yerine getirdiğin için teşekkür ederiz” diyebilirsiniz. Çocukların davranışları ile kavram arasındaki bağlantıyı kurmalarına yardımcı olmak bu davranışı benimseyip uygulamalarına fayda sağlayacaktır.
YAŞINA UYGUN SORUMLULUKLARI VERİN
Küçük çocuklar için bir şeyler yapmak genellikle daha kolay ve hızlıdır, ancak eve katkıda bulunmanın yollarını öğrenmeleri önemlidir. 2 Yaşında anaokuluna giden bir çocuk oyuncaklarını kaldırmaya, kıyafetlerini seçmeye ve evcil hayvanlara bakmaya yardımcı olabilir (Elbette ebeveyn denetiminde).
DOĞUŞTAN GELEN GURUR DUYGUSUNA HİTAP EDİN
Ebeveynler, çocukların sorumlu davranmanın memnuniyet ve gurur duygusu yarattığını anlamalarına yardımcı olabilir. “Köpekleri beslemeye yardım ettiğimde onları mutlu ettiğimi görebiliyorum ve bu beni iyi hissettiriyor. Bu duyguyu tekrar yaşamak istiyorum. ”
Starnes, ”Çocuklar yardımda bulunmanın ne olduğunu ve duygusal olarak onlara ne kadar iyi hissettirdiği konusunda deneyime ihtiyaçları vardır” diyor. “Çocuklar bu motivasyonu içselleştirmeye başladıklarında, anne, baba veya anaokulundan bir hatırlatma olsun ya da olmasın doğru şeyi yapma olasılıkları daha yüksektir.”